Sådan gør du din vegetarburger til en gourmetburger
”Overvejer du en plantebaseret burger på menuen? Så er mit bedste råd; tag det seriøst, og giv den samme kærlighed, som dine øvrige retter! Grunden til at mange ikke-veganere fravælger planteburgeren er, at den ofte ikke er nær så spændende, som den øvrige menu. Det er både synd og skam, for du har alle muligheder for at komponere noget mindst lige så lækkert af planter. Sæt barren lige så højt, som når du laver en saftig gourmetburger. Tænk i gode burgerdressinger, godt burgerfyld og gode burgerboller. Der er SÅ mange farver, dufte, smage og konsistenser i det plantebaserede køkken, så lad os blive bedre til at udnytte dem," fortæller Line Damgaard, medejer af MIKUNA.
#1 Sæt bid på konsistensen
Glem alt om at lægge en plantebøf af mosede kartofler ind i en burger. Når du gør det, ender du med at mangle konsistens og bid, som kød normalt giver.
Når du tænker planteprotein i en burger, er konsistensen faktisk vigtigere end smagen. Smag kan du tilsætte med saucer, dips, syltede, saltede og søde elementer udover proteinet.
Så tænk i konsistens, der lægger sig op af kød – det kan eksempelvis være svampe, plantebøffer på protein eller jackfruit.
Tænk også over sprøde elementer – fx panerede, friterede løgringe, svampe eller chips, der giver crunch.
#2 Vælg det bedste brød
Burgerfyldet er vigtigt, men det er brødet også, så hvorfor ikke bruge de bedste burgerboller?
Der kan være en tendens til, at man synes planteburgeren også skal være den sundere, glutenfri version. Det kan også være skønt, men nogle gange vil de grønne kunder også gerne ”synde” sammen med alle andre. Lad vegetarburgeren få en bolle, der kan måle sig med fx brioche burgerbollen, som de fleste elsker for dens smag, duft og konsistens.
Når først der er styr på konsistens af fyldet, er det perfekt at pakke den sprøde, søde, salte og syrlige herlighed ind mellem to stykker ristet, velsmagende bolle.
#3 Husk det sure, det salte og det søde – også i en vegetarburger
Vi skal have lidt af det hele; det sure, det salte og det søde. Det gælder i høj grad også i planteburgeren. Der er så mange muligheder, men de fleste af de planteburgere, man får serveret, indeholder ketchup, salat, en skive tomat og en form for bøf.
Det kan du gøre meget bedre, så tænk ud af boksen! Hvorfor ikke lave en vegansk signatur burgerdressing? Fx en nem estragon-mayo på plantemælk eller en sesam-burgerdressing til en asiatisk burger. Fermenteret kål, syltet grønt, friterede nudler, sprøde, salte løgringe, en ostesauce på sød kartoffel og miso. Mulighederne er mange.
#4 Find det bedste kød-alternativ
Drop frygten for de nye kødalternativer af fx soja eller ærteprotein. Der er sket så meget, siden det første plantekød så dagens lys, og alternativerne er blevet gode. Så lad os vise skeptikerne, at det kan smage fantastisk, når man bare bruger det korrekt.
Hvis burgeren ligner og smager noget, som man kender, er det lettere at tage det grønne valg. Prøv dig frem, lav en testdag – og se hvor langt produkterne er kommet.
#5 Frist kødspiseren
Lad planteburgeren skille sig ud, og frist også kødspiserne, så den ikke bare virker som et alternativ kun tiltænkt veganere og vegetarer.
Du kan fx lave en plantebaseret udgave af jeres bedste gourmetburger – altså en kopi, hvor ingredienserne er skiftet ud med planteversioner én til én. Eller du kan gøre planteburgeren til sin helt egen.
Tænk i verdenshjørner: Lav fx en indisk udgave af den amerikanske klassiker Sloppy Joe, med en intens kikærte curry i stedet for kødsauce og syltet kål i stedet for coleslaw – og smid så lidt poppadum på toppen for at tilføre sprødhed.
Om Line Damgaard, MIKUNA
Line Damgaard er kok og en af tre ejere bag det veganske madkoncept Mikuna.
Mikuna startede oprindeligt som cafe i Aarhus, men er i dag et 100 % vegansk festival- og streetfood-køkken. Desuden producerer de danske pålægssalater i samarbejde med Hanegal.
I 2018 vandt Mikuna konkurrencen om Danmarks bedste bruger, som du stadig kan smage i deres festival- og streetfood-køkken.
Mikuna har desuden udgivet kogebogen, FRI – vegansk mad fra cafe Mikuna.