Mere end 130 års unik historie om passionen for kvalitetsbrød
Historien om Viggo Schulstad..
Enhver virksomhed har en historie og vores går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Se videoen og lær hvordan én mands besættelse af perfektion formede en af verdens førende bagerier (hvis vi kan sige det selv).
Christian Viggo Schulstad
Det hele startede med ét bageri tilbage i 1880, hvor Viggo Schulstad købte et nedlagt rugbrødsbageri i St. Kongensgade i København med ambitionen om at lave bedre brød…
"Det handler om stolthed i håndværet og sans for hver eneste detalje"
1880 - en skrøbelig start i hjertet af København
Da den 32 år gamle Viggo Schulstad åbnede sit første bageri i Store Kongensgade i København, vidste han ikke specielt meget om brød. Men han havde øje for forretning og så en mulighed i den stigende urbanisering i Danmark. Derfor købte han et gammelt nedlagt rugbrødsbageri i hjertet af København. Men konkurrencen var hård og den satte Viggos bageri under pres fra starten af - et pres der viste sig at skulle dominere forretningen det meste af et årti.
1890 - går sin egen vej
Viggos ambitioner blev dog ikke svækket af de mange udfordringer, og for at øge kvaliteten af brødet flyttede han produktionen til nye og forbedrede faciliteter. Han vinkede farvel til sin partner Wilhelm Irgens og ændrede navnet på selskabet fra "Store Kongensgade Brød Factory" til "Viggo Schulstad s Bagerier". Alligevel skulle der en venture i videnskabens verden til for at knække virksomhedens tør-kode.
1891 - et strejf af videnskab
I 1880'erne blev rugbrød lavet med meget syreholdige surdeje til stor fortrydelse for både maver og læger. Men en dag faldt Viggo Schulstad over en artikel skrevet af kemiker Christian Ludwigsen, som hævdede at have fundet en måde at bage sundere rugbrød på. De to passionerede sjæle allierede sig hurtigt i jagten på syrefrit brød.
1893 - rene linjer
Før i tiden var det ikke uhørt at finde cigaretskodder i sit rugbrød. Det hører dog ikke hjemme i kvalitetsbagerier, og Viggo Schulstad satte sig for at få ryddet op i produktionen. Han forstod, at kvalitetsbrød produceres i sunde og rene miljøer og forbød derfor rygning og alle andre former for tobak i produktionen, samt påkrævede alle produktionsansatte at bære sko og strømper - gudsketakoglov. Det viste sig at være endnu et skridt mod en revolution af brødindustrien, da resten af landet fulgte trop.
1896 - Eureka!
Mens Viggo Schulstad fortsatte med at forbedre arbejdsforholdene med elektrisk belysning, rengøringsfaciliteter og basale hygiejne lynkurser, anvendte Christian Ludwigsen sin videnskab på rugbrødsopskrifter. Snart kunne den dynamiske duo lancere et banebrydende maltet brød med mindre sur surdej og med dokumenteret fordøjelige fordele. Endelig tog forretningen fart.
1902 - en bageri revolution
De to pionerer blev hurtigt anerkendte som bagerieksperter fast besluttet på at forbedre alle detaljer i deres produktion. I 1902 åbnede Viggo Schulstad et nyt bageri med samtlige teknologiske nyskabelser fra den tid. Dertil kom et dedikeret fokus på friske råvarer, ubesmittet hygiejne og arbejdsvilkår for medarbejderne, der var år forud for deres tid.
1917 - bageri brigaden
Under 1. Verdenskrig steg priserne på råvarer voldsomt. Mens mange virksomheder gik konkurs, ændrede Viggo Schulstad taktik og forenede fire store Københavnerbaserede bagerier i én virksomhed. Produktionsprincipperne og kulturen fra Schulstad og Ludwigsen blev implementeret i alle bagerierne, og grundlaget for det moderne Schulstad var nu på plads.
6. december 1921 - Viggo Schulstad afgår ved døden
Viggo Schulstad dør i alderen 73 år hjemme i Klampenborg nord for København... men hans arv af kvalitet, innovation og sans for detaljer lever fortsat videre.