Sandwiches med fyld fra alle verdenshjørner
Tag inspiration i forskellige madkulturer, når du vælger fyld til dine sandwiches – og løft dermed dit menukort til nye højder (og breddegrader).
Vælg ingredienser og smage, som når du sammensætter enhver anden ret: Skab balance mellem sødt, salt, surt, bittert og umami – og husk de gode kontraster som f.eks. cremede “spreads” og sprøde toppings.
Her får du inspiration til at fylde dine sandwiches med udgangspunkt i det klassiske danske køkken, det marokkanske køkken samt det asiatiske køkken. Vi giver dig naturligvis også et spændende bud på en ny, vegansk favorit til dit menukort.
Kartoffelmad i Rugstykke
Med ramsløgspesto, karse, løvstikke-mayo og sprøde løg. Fyldet er inspireret af en traditionel kartoffelmad.
Når de første nye kartofler kommer i handlen, skal de blot simre i vand med masser af salt og løvstikke i et par minutter og derefter hvile i vandet, indtil de har et lille bid. Undgå at sætte kartoflerne på køl, og skær dem først i skiver, når du skal bruge dem.
Det øvrige fyld er klassisk for en kartoffelmad, hvor alle elementerne fremhæver kartoflens smag: Den krydrede ramsløgspesto spiller godt sammen med løvstikke-mayonnaisen og med en kant af karse. De friske, stegte løg og den puffede quinoa fungerer som det sprøde element i sandwichen.
Marokkansk Merguez-sandwich
Grillet marokkansk Merguez-pølse med grillet zittauerløg, granatæble og yoghurt med mynte samt spicy chilisauce.
Denne sandwich er inspireret af det mellemøstlige køkken, hvor den grillede marokkanske Merguez-pølse er skåret i skiver og serveret, mens den stadig er lun.
Løget grilles uden fedtstof på panden, indtil det er helt mørt og branket og skæres herefter i tynde skiver. Løget fremhæver den grillede smag i Merguez-pølsen, mens blandingen af yoghurt med mynte og spicy chilisauce runder sandwichen af. Top fyldet af med granatæblekerner, som udgør fyldets sprøde element, og så har du et lækkert bud på en orientalsk sandwich.
Bahn Mi-inspireret sandwich med ribbensteg
Ribbensteg stegt med Five Spice-krydderi, koriander, ingefær-mayo, hoisin-sauce og saltristede peanuts. Sandwichen er inspireret af den vietnamesiske Bahn Mi-sandwich.
Ribbenstegen er marineret med Five Spice-krydderi og pakket ind i salt, langtidsstegt ved lav temperatur og til sidst grillet af - denne teknik er den samme, som man bruger i det kinesiske køkken.
Sandwichen smøres med ingefær-mayo, som er lavet på friskpresset ingefærjuice. Gulerødder og daikon (kinaradisse) syltes i ris-eddike. Denne sandwich er uden salat, da der skal masser af koriander i, og friskskåret rød chili giver det sidste kick til sandwichen.
Vegansk sandwich med røget gulerod
Røget gulerod med rævesauce, flødeost, dild, citron og rødløg. Denne sandwich er vegansk og inspireret af den klassiske røget laks med rævesauce, rødløg og dild.
Guleroden er røget og derefter pakket ind i nori-tang og saltbagt. Teknikken gør, at guleroden bliver helt mør og får konsistens som røget laks! Brug det tilbehør, du normalt ville vælge til en sandwich med røget laks.
Caesar-sandwich
Med kylling, bacon og croutons. Her får du et eksempel på en simpel sandwich med gode råvarer.
Hele kyllinger er kogt i en lage af bacon, parmesanskorper og ansjoser, for blandingen af brystkød og lår giver en god smag og struktur, mens baconen er tørsaltet (vælg et kødfuldt stykke bacon med masser af smag til din sandwich).
Asian-Style Sandwich med kylling i teriyaki-sauce
Kylling i teriyaki-sauce med fermenteret kimchi, mango og goma-dressing.
Bagt kylling i teriyaki-sauce, som derefter plukkes i stykker og marineres i teriyaki-sauce. Fermenteret kimchi giver sandwichen masser af kraft, og den søde mango og edamame-bønnerne giver kontrast til de kraftige smage.
Sandwichen er smurt med goma-dressing med masser af ristet sesam.