På forkant med bæredygtighed

"At gøre buffeten så økologisk som mulig gavner miljøet, giver en god følelse i maven og sender positive kvalitetssignaler..."

- fortæller Køkkenchef Yvonne Deleuran Larsen, der er ansat som bæredygtig frontløber for kantinen på Brandbjerg Højskole. "Vi har det Økologisk bronzemærke, og har ved sidste tjek en økologiprocent på 42. Her trækker vores økologiske brød godt op i regnskabet. Vi gør det groft og økologisk på vores brødbuffet. Og vi gør det imødekommende med flotte helbrød og rugbrød."

"På højskolen har vi fx et OUTDOOR-sportshold, der elsker vores skær-selv brød, fordi det fuldkorns-mætter og giver dem lidt mere energi i hverdagen. Og så elsker de øllebrød lavet på rugbrød og havregrød på vores morgenbuffet!"

 

 

"I vores kantinekøkken er vi holdnings-dannere og madmentorer. Vi er med til at sætte mad-dagsorden for den næste generation. Vi har et åbent køkken, hvor mange af vores elever og kursister knytter helt specielle bånd til hver enkelt køkkenansat."

 

ØKOLOGI I ÅBENT KØKKEN

"I køkkenet er vi i alderen 30-63 år, og det er så sjovt, hvordan hver især knytter bånd, tager ansvar og er mentorer på helt forskellig vis. Her kan dét, at viderebringe nogle gode mad-værdier som økologisk, grønnere og grovere være med til at vise, at de er respekteret og værdsat, og bare dét kan give vores elever og kursister et stort boost i selvtilliden. Det passer godt til min 'anerkendende ledelsesstil'.

- Og med den afsluttende kommentar indskyder Yvonne stolt, at de for nogen tid siden havde en højskoleelev, der tabte sig ca. 40 kg - ".. og han kommer stadig hos os, griner sammen med os og viser os, hvor flot han er blevet. Det river lidt i vores madhjerter og giver vores køkkenarbejde så meget mere mening."

EN MERE ØKO-LOKAL FREMTID

"Jeg har høje økologiske ambitioner for fremtiden, men vi vil ikke gå efter det Økologiske guldmærke for enhver pris. Fx er der ingen bæredygtig mening i at få økologiske råvarer fra udlandet bragt til Brandbjerg Højskole! Hallo – vi er jo i det sydlige Jylland og har masser af marker, avlere og afgrøder lige for næsen af os.

- Derfor er et af mine næste store økologiske mål at gøre vores indkøb mere ØKO-LOKALE

...Vi har en holdning til, at vi støtter det, der fortjener at blive støttet. Fx har vi et cirkulært og øko-lokalt samarbejde med Eskild, som er en dygtig landmand i Egtved. Han leverer sæson-friske grøntsager, hele grise til partering, ung-stude og racesjældne fjerkræ. Han pacer, overrasker og forundrer os rent fagligt med de nye sorter og sanke-besøg på marken.

Det er alt sammen noget vi aktivt kan bruge i mad-dialogen med vores elever og kursister. For når det handler om bæredygtighed og økologi, skal vi fagligt turde være oppe på dupperne. Da vi omlagde til bæredygtighed, var økologi i indkøb vores allerførste indsatsområde. Det var et godt og målbart startsted" runder Yvonne af.

 

Salat-buffeten rummer både økonomiske og kreative fordele

Læs om kantinen på Kalundborg Gymnasium

Brug for hjælp?

Book et møde med en af vores rådgivere.

Find din salgskonsulent her